2014 m. rugpjūčio 29 d., penktadienis

Sidro metas

Rugpjūčio mėnesio pabaiga, rugsėjis yra metas, kai Lietuvoje prinoksta obuoliai ir spaudžiamos obuolių sultys. Tiems, kas turi daug obuolių, noriu pasiūlyti išbandyti vieną seniausių „lietuviškų“ angliško sidro receptų iš Anos Ciundzievickos 1858 metų „Lietuvos šeimininkės...“ (pirmasis leidimas 1848 metais).
„Rūgščius obuolius [pavyzdžiui antaninius] perpjauti pusiau ir palikti krūvoje 24 valandoms ar kiek ilgiau – tai juos paruošia fermentacijai. Po to iš jų reikia išspausti sultis. Sultys supilamos į atvirą puskubilį ir palaikomos atvirai dar 24 valandas. Po to išpilstoma į siera dezinfekuotas vyno statines, kurių anga uždengiama audeklu ir taip laikoma šaltame [kaimiškame] rūsyje dvi savaites. Praėjus tam laikui statinės tvirtai užkalamos volėmis ir paliekamos taip iki kito rudens. Kitą rudenį sidras išpilstomas į butelius, kurie aklinai užkemšami ir kamščiai užsmaluojami. Butelių nereikia visiškai pripildyti, kad jie nesprogtų.“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą