2013 m. gruodžio 4 d., trečiadienis

Šv. Mikalojaus meduoliai

Gruodžio 6 d. krikščioniškame  kalendoriuje skiriama Miros vyskupui Šv. Mikalojui. Tai vienas įdomiausių krikščioniškųjų šventųjų tiek savo hagiografija, tiek sąsajomis su liaudiškomis tradicijomis. Visi žinome, kad jis – Kalėdų Senelio pirmtakas. 
Su Šv. Mikalojaus diena yra siejama net keletas maisto patiekalų, kurių bene svarbiausias (būdingas visam Kalėdiniai laikotarpiui) yra meduoliai.Meduoliai buvo tipiškas viduramžių saldėsis, gaminamas naudojant medų, miltus bei gausybę prieskonių. Kartais meduolių tešla fermentuojama. Šiandien pateikiame Torūnės meduolių (Torūniški medauninkai) receptą pagal 1936 metais išleistą kulinarijos knygą “Didžioji virėja”. Paimti 6 stiklines medaus, pavirinti, kad paraustų, nuimti nuo ugnies, maišyti ir palengva įpilti ¾ stiklinės spirito, bet atsargiai, kad neužsidegtų; pridėti stiklinę išvirtos, smulkiai sukapotos apelsino žievelės, pi 1 arbatinį šaukštelį gvazdikėlių, imbiero, angliškų pipirų (kvapiųjų pipirų), anyžių, itališkų krapų. Viską išmaišius šiuo, karštu medumi užpilti 9 stiklines ruginių miltų. Maišyti, kol masė pabals (apie valandą). Tada tešlą sudėti į mažas popierines formas, suteptas sviestu, pastatyti ant skardos, palaukti, kol tešla kiek pasikels, tada primaišyti cukatų ir sveikų migdolų ir iškepti krosnyje.
Jei sugalvosite gaminti šį patiekalą, turite atsiminti, kad meduolių tešla kočiojama storai, piršto storio, o iškepti meduoliai aušinami hermetiškoje aplinkoje (tarkime metalinėje dėžutėje), kitaip jie praras drėgmę ir taps kieti, tarsi mediniai. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą