2014 m. kovo 25 d., antradienis

Graikiški patiekalai ant mūsų stalo

Kovo 25 diena yra Graikijos Respublikos Nepriklausomybės diena. 1821 metų kovo 25 dieną prasidėjo Osmanų imperijos okupuotos Graikijos išsivadavimo karas. Graikų išsivadavimo karas sulaukė didelės Europos visuomenės reakcijos. Kovose, graikų pusėje, dalyvavo savanoriai iš įvairių Europos šalių. Jų tarpe buvo ir lietuvių.
Šia proga pakalbėkime apie graikiškus pėdsakus Lietuvos virtuvėje. Su Rytinės (graikiškosios) Viduržemio jūros dalies virtuve susipažinome įvairiais keliais būdais ir pakankamai anksti. Dar XI-XII amžiais, visiškai greta lietuvių genties gyvenamų žemių, Gardine ir Polocke buvo pastatytos ortodoksų cerkvės. XIII amžiuje Lietuva pradėjo užkariauti dideles rusėniškas teritorijas, kurios per ortodoksų tikybą kultūriškai buvo glaudžiai susijusios su graikiška Bizantijos imperija ir jos sostine Konstantinopoliu. Bizantinę krikščionybę buvo priėmusi dalis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės diduomenės. Galiausiai, besiplečianti LDK XIV a. pabaigoje užėmė Juodosios jūros šiaurines pakrantes, kurios dar nuo antikos laikų buvo gyvenamos graikų.  Iš šio regiono į Lietuvą XIV a. pabaigoje – XV a. pradžioje atkelti ir totoriai bei karaimai. 
Iš graikiškos virtuvės gavome ne vien grikius (graikų kruopas), kūčią ar beveik graikiškai vadinamus agurkus. Vieni „graikiškiausių“ mūsų patiekalų yra šaltibarščiai ir balandėliai. Legenda mini, kad balandėliais karius prieš mūšį prie Marienburgo maitinęs Kazimieras Jogailaitis per Trylikos metų karą (1454-1466 m.). Tai padėję jiems pasiekti pergalę.  Bet, šią dieną, gaminkime graikišką jų „protėvį“ – lachanodolmades. Jums reikės 1 baltojo kopūsto, 500 g mėsos, puodelio ryžių, 1 svogūno, 2–3 česnako skiltelių, 1 puodelio aliejaus, druskos, pipirų, raudonėlio. Padažui reikės 2 kiaušinių, dviejų citrinų sulčių, 2 šaukštų sviesto ir 2 šaukštų miltų. Kopūstą reikia išvirti, ataušinti, suskaidyti atskirais lapais. Įdarui svogūną susmulkinti ir pakepinti aliejuje, įdėti mėsą, raudonėlius ir truputėlį vandens, patroškinti. Suberti ryžius, išmaišyti ir troškinti toliau. Ryžiams suminkštėjus,  įdarą vynioti į kopūstų lapus. Sudėti lachanodolmadus į puodą, išklotą kopūstų lapais, įpilti vandens ir troškinti. Padažui: pakepinti miltus svieste, įpilti skysčio, kuris susidarė troškinamų lachanodolmadų puode, palaukti, kol praauš, įmušti kiaušinius ir išmaišyti, supilti citrinių sultis ir pašildyti nedaug, kad nesutrauktų kiaušinių.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą