Vos prieš kelias savaites žaibais ir
perkūnijomis nudundėjo Šventasis Jurgis. Tradicinėje kultūroje Jurginės buvo
laikomos ganiavos pradžia, kuomet ilgą žiemą sausu pašaru mitę gyvuliai
išleidžiami į lauką „ant šviežios žolės“. Žemdirbių kultūroje tai reiškė, kad
prasideda pieno sezonas, nes žalia žole šeriamos karvės duodavusios kur kas
daugiau pieno, nei maitinamos sausu šienu ar (šieno pritrūkus) – šiaudais.
Taigi, laikas po Jurginių yra geras laikas pakalbėti apie pieno patiekalus. Jų tarpe vienas įdomiausių – arkasas. Adomas Mickevičius savo garsiojoje poemoje „Ponas Tadas“, aprašydamas puotą, mini „mūsų [Adomo Mickevičiaus] laikais nežinomus ir nesuprantamus“ patiekalus, kurių tarp randame ir arkasą. Poetas nebuvo visiškai teisus. XIX amžiaus Lietuvoje arkasas tebebuvo madingas. Apie šį desertinį patiekalą užsimena Vanda Daugirdaitė-Sruogienė, savo knygoje apie žemaičių bajoro ūkį XIX amžiuje; arkaso receptas pateikiamas tarp XIX amžiaus pirmosios pusės Jašiūnų dvaro dokumentų, Vincentinos Zavadzkos bei Karolinos Bielozierskos kulinarijos knygose.
Arkasas kildinamas iš Kaukazo regiono. Tačiau šiam teiginiui pagrįsti reikia detalesnių tyrimų. Panašūs patiekalai žinomi didžiuliuose Europos regionuose, o „grynos“ varškės naudojimas jame tarsi labiau nukreiptų mus į šiaurietišką (Šiaurės Europos) patiekalo kilmę. Literatūroje teigiama, kad arkasas buvęs populiarus Palenkėje ir Ukrainoje (buvusiose LDK) žemėse. Plačiai paplitęs Lenkijos dvaro virtuvėje. Tai, esą buvęs, vienas mėgiamiausių Jono III Sobieskio desertų. Patiekalas minimas pirmojoje Abiejų Tautų Respublikoje spausdintoje kulinarijos knygoje – 1682 metų Stanisławo Czernieckio „Compendium Ferculorum...“. Žinomas jis ir lietuvių etnografinėje virtuvėje, „Saldinio sūrio“ vardu, bet paplitęs daugiau Užnemunėje, kaimyniniame Palenkei regione.
Taigi, laikas po Jurginių yra geras laikas pakalbėti apie pieno patiekalus. Jų tarpe vienas įdomiausių – arkasas. Adomas Mickevičius savo garsiojoje poemoje „Ponas Tadas“, aprašydamas puotą, mini „mūsų [Adomo Mickevičiaus] laikais nežinomus ir nesuprantamus“ patiekalus, kurių tarp randame ir arkasą. Poetas nebuvo visiškai teisus. XIX amžiaus Lietuvoje arkasas tebebuvo madingas. Apie šį desertinį patiekalą užsimena Vanda Daugirdaitė-Sruogienė, savo knygoje apie žemaičių bajoro ūkį XIX amžiuje; arkaso receptas pateikiamas tarp XIX amžiaus pirmosios pusės Jašiūnų dvaro dokumentų, Vincentinos Zavadzkos bei Karolinos Bielozierskos kulinarijos knygose.
Arkasas kildinamas iš Kaukazo regiono. Tačiau šiam teiginiui pagrįsti reikia detalesnių tyrimų. Panašūs patiekalai žinomi didžiuliuose Europos regionuose, o „grynos“ varškės naudojimas jame tarsi labiau nukreiptų mus į šiaurietišką (Šiaurės Europos) patiekalo kilmę. Literatūroje teigiama, kad arkasas buvęs populiarus Palenkėje ir Ukrainoje (buvusiose LDK) žemėse. Plačiai paplitęs Lenkijos dvaro virtuvėje. Tai, esą buvęs, vienas mėgiamiausių Jono III Sobieskio desertų. Patiekalas minimas pirmojoje Abiejų Tautų Respublikoje spausdintoje kulinarijos knygoje – 1682 metų Stanisławo Czernieckio „Compendium Ferculorum...“. Žinomas jis ir lietuvių etnografinėje virtuvėje, „Saldinio sūrio“ vardu, bet paplitęs daugiau Užnemunėje, kaimyniniame Palenkei regione.
Jei norime paragauti senojo arkaso, galite
išbandyti net du jo receptus. Pirmasis iš Karolinos Bielozierskos „Naujosios
praktiškosios Lietuvos šeimininkės“. Šioje knygoje arkasas aprašomas sūrių
skyriuje, o jo gaminimas yra toks: paimti gorčių (3,8
litro)
saldaus pieno, pusę kvortos (0,5 litro) rūgusio pieno ir
pusė kvortos (0,5 litro) rūgščios grietinės. Su
cukrumi gerai išplakti 8 kiaušinius. Jei yra
noro, galima į patiekalą įdėti razinų. Visus ingredientus supilti į saldų pieną
ir užvirti nuolat maišant, kad nepridegtų. Tada supilti į sūrmaišį, užrišti ir
pakabinti, kad atvėstų ir nuvarvėtų. Patiekiant aplieti iki putų išplakta
grietinėle ar grietine, pabarstyti
cukrumi ir cinamonu. Kone identiškas arkaso receptas pateikiamas Vincentinos
Zavadzkos “Lietuvos virėjoje”, pieno desertų skyriuje. Tik čia dar pažymima,
kad toks arkaso kiekis yra skiriamas 10 asmenų.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą