Spalio 26 diena Austrijoje nuo 1965 metų yra
minima kaip nacionalinė šventė – „Österreichischer
Nationalfeiertag“ – šalies neutralumo paskelbimo diena. Ši šventė yra nebloga
proga pakalbėti apie Lietuvos ir Austrijos istorinius gastronominius ryšius.
Anot Judithos
Lewonig (knygos „Lietuva ir Austrija: 2500 metų santykių istorija“ autorės)
kontaktai tarp dabartinės Lietuvos ir dabartinės Austrijos teritorijose
gyvenusių žmonių gali siekti proistorinius laikus. Šie ryšiai buvo intensyvūs
tiek viduramžiais, tiek naujaisiais laikais, tiek dabartyje. Nepamirškime, kad
Vilniaus, 2009 metų Europos kultūros sostinės, „brolis dvynys“ buvo Lincas.
Ypač intensyvūs santykiai tarp šalių matomi XVI amžiuje, kuomet Austrija buvo
tapusi vienu ryškiausių Šventosios Romos imperijos galios centrų. Kaip tik tuo
metu Radvilos siekė Imperijos kunigaikščių titulo. Po to dar buvo kautynės prie
Vienos…
Tad
neturime stebėtis, kad Sterkas pagal Radvilas nukeliavo į Austrijos
imperatoriškąją virtuvę, o XVII amžiaus Radvilų virėjo užrašų knygelėje (beje,
kaip teigia šios knygelės tyrinėtojas Jarosławas Dumanowskis, nemenka dalis
šios knygelės teksto, greičiausiai yra Grace išleistos receptų knygos „Ein Koch-Und Artzney-Buch“ nuorašas) randame Baltuosius Vienos
meduoliukus. Ne vieną austrišką patiekalą rasime Vincentinos Zawadzkos
„Lietuvos virėjoje“: Vienos nugarinė, ant grotelių keptas Vienos veršienos
šnicelis ir Vienos šnicelis su kiaušiniais, Vienos omletas su uogiene,
Austriškas obuolių pyragas, Migdolinis Vienos tortas, Vienos tortas, Austriški
pyragai su kopūstais ir kumpiu, Šokoladinės Vienos spurgos, Vienos džiūvėsiai
ir Vienos kruasanai (tie patys, kurie XIX amžiaus pirmojoje pusėje įsitvirtino
Paryžiuje ir ilgainiui virto prancūziškais).
Jei norite
išbandyti austriškų skonių, galite tai daryti pagal Vincentiną Zawadzką. Jei
rinksitės šį variantą – aplankykite tinklaraštį „Lietuvos virėja“ ir paieškoje
įveskite žodelius „Vienos“ arba „austriškas“. Rasite šiems laikams adaptuotus
senuosius receptus ir puikų patiekalų gaminimo patarimų. Dar galite pasinaudoti
mūsų projekto kolegų iš Austrijos nacionalinės bibliotekos rekomendacijomis. Na, o aš pasiūlysiu
seniausią Lietuvoje žinomą austrišką receptą - Baltuosius Vienos meduoliukus.
Paimk svarą cukraus, 24 lotus miltų, po 1 lotą cinamono, muskato riešutų,
gvazdikėlių, imbiero, citrinų žievelių, po ¾ loto anyžiaus, kalendros, muskato
žiedų. Glazūruoto molio inde sumaišyk cukrų, miltus ir smulkintus prieskonius.
Tada išplakti porą kiaušinių su trupučiu vandens ir supilti į miltų, cukraus ir
prieskonių mišinį. Išminkyk standžią tešlą, suformuok meduoliukus ir iškepk.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą