Šiame
tinklaraštyje jau buvo rašyta apie įdomų Lietuvos dvarų kasdienybės istorijos
šaltinį – Magdalenos Komorowskos (mergautine pavarde Nelencz-Górskos) atsiminimų knygą „Sugrįžimas į Žemaitiją“. Šiandien panagrinėkime kitą,
susijusią istoriją – ponios
Magdalenos anytos, ponios Elizos Irenos Komorowskos (mergautine pavarde Römer)
verslą – saldumynų fabrikėlį netoli Rokiškio buvusiame Kavoliškio dvare.
Kaip teigiama Rokiškio krašto muziejaus svetainėje, „...jaunoji grafienė, atitekėjusi į Kavoliškio dvarą [apie 1891
metus], ėmėsi kurti verslą – įsteigė saldumynų fabrikėlį...“. Rokiškio krašto
muziejaus rinkiniuose saugoma nemažai šios manufaktūros dokumentų. Iš jų
sužinome apie įspūdingą gaminių asortimentą: 5 rūšių angliški arbatos
sausainiai (Albertas, mimoza, koketės, pusmėnuliai ir kt.), 32 rūšių sveriami
meduoliai (karališki, su vaisiais, Liubeko, angliški, „Bombes imperiales“,
Niurnbergo, Karsbado, diplomatų, Torūnės, anyžiniai, šokoladiniai, mėtiniai ir
kt.), 7 rūšių meduoliai plytelėmis, 9 rūšių grietininiai saldainiai „Délices”
(su šokoladu, kava, romu, ananasais ir kt.), minkštos ir kietos karamelės,
marmeladai (obuolių, kriaušių), grietininiai sūreliai ir net Kamambero ir Edamo
rūšių sūriai.
Panagrinėkime vieną šios manufaktūros gaminį – angliškus
arbatos sausainius „Albertas“. Angliški arbatos sausainiai Lietuvoje plito
kartu su angliška arbatos gėrimo mada XVIII amžiaus pabaigoje – XIX amžiaus
pradžioje. Originaliai šis kepinys vadintas anglišku žodžiu „biscuit“, o
Lietuvą okupavusioje Rusijos imperijoje – paraidžiui, „бисквит“. Dėl šios priežasties dalis Lietuvos gastronomijos istorijos
tyrėjų vadina juos neteisingai – biskvitais ir tapatina su viena iš saldžių
pyragų atmainų. Tokio nesusipratimo priežastis, veikiausiai, glūdi ne tik
XVIII-XX amžių Rusijos okupacijoje, bet ir amerikietiškuose biskvituose, kurie
yra panašesni į mūsiškius pyragus nei į angliškuosius „biscuit“
(angliškųjų „biscuit“ atitikmuo už Atlanto yra „cookie“).Galime būti tikri (tai matoma ant kepinių etikečių), kad
ponia Eliza Irena biskvitais vadino ne pyragus, o tikrus angliškus arbatos
sausainius, tuo metu lenkiškai dar vadintus labai taikliu žodžiu –
„herbatiniki“ (lietuviškai reikštų „arbatinukai“). Vienos šių sausainukų rūšies
pavadinimas „Albertas“ kilo nuo garsios Anglijos valdovės, karalienės
Viktorijos (1819-1901) vyro Alberto (1819-1861) vardo. Viktorijos valdymo
laikotarpiu šie sausainiai (beje, kaip ir sausainiai „Viktorija“) buvo
populiarūs tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek kitose Europos šalyse.
Autentišką angliškų arbatos sausainių „Albertas“ receptą randame 1863 metais Londone išleistoje angliškoje gastronomijos knygoje, Charleso Elmé Francatelli „The cook's guide, and housekeeper's & butler'sassistant: a practical treatise on English and foreign cookery…“. Jei norėsite pasilepinti šiuo skanėstu savaitgalį jums reikės: 10 uncijų (1 uncija yra lygi 28-29 g) cukraus, 8 uncijų gerai susmulkintų migdolų, 6 uncijų kvietinių miltų, 12 kiaušinių trynių, 14 kiaušinių baltymų, 2 uncijų susmulkintų apelsinų žievelių cukatų, arbatinio šaukštelio cinamono miltelių, ½ arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių, trupučio tarkuotos citrinos žievelės. Gaminimo procesas yra toks: gerai sumaišykite cukrų, migdolus, trynius bei du baltymus ir palaikykite dvidešimt minučių; tada įdėkite likusius 12 baltymų ir gerai išplakite viską, įdėdami miltus, karameliuotas apelsinų žieveles ir prieskonius; tada formuokite sausainukus, dėliokite juos į sviestu pateptą ar miltais pabarstytą skardą ir kepkite juos krosnyje. Kitas būdas yra visą tešlos gabalą kepti krosnyje, atitinkamo dydžio inde, o kai atvės – supjaustyti jį plonais sausainukais.
Autentišką angliškų arbatos sausainių „Albertas“ receptą randame 1863 metais Londone išleistoje angliškoje gastronomijos knygoje, Charleso Elmé Francatelli „The cook's guide, and housekeeper's & butler'sassistant: a practical treatise on English and foreign cookery…“. Jei norėsite pasilepinti šiuo skanėstu savaitgalį jums reikės: 10 uncijų (1 uncija yra lygi 28-29 g) cukraus, 8 uncijų gerai susmulkintų migdolų, 6 uncijų kvietinių miltų, 12 kiaušinių trynių, 14 kiaušinių baltymų, 2 uncijų susmulkintų apelsinų žievelių cukatų, arbatinio šaukštelio cinamono miltelių, ½ arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių, trupučio tarkuotos citrinos žievelės. Gaminimo procesas yra toks: gerai sumaišykite cukrų, migdolus, trynius bei du baltymus ir palaikykite dvidešimt minučių; tada įdėkite likusius 12 baltymų ir gerai išplakite viską, įdėdami miltus, karameliuotas apelsinų žieveles ir prieskonius; tada formuokite sausainukus, dėliokite juos į sviestu pateptą ar miltais pabarstytą skardą ir kepkite juos krosnyje. Kitas būdas yra visą tešlos gabalą kepti krosnyje, atitinkamo dydžio inde, o kai atvės – supjaustyti jį plonais sausainukais.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą