Gegužės
3 dieną minėsime Liudvikos Didžiulienės-Žmonos jubiliejinį, 160-ąjį gimtadienį.
Ji yra pirmosios gastronominės knygos lietuvių kalba – „Lietuvos gaspadinē, arba
Pamokinimai kaip prigulincziai suvartoti Dievo dovanas“ – autorė. Knyga išleista Tilžėje, 1893 metais.
Bet kuriai veiklos sričiai knygos nacionaline kalba yra
svarbus atskaitos taškas. Liudvikos Didžiulienės knyga ne tik pirmoji
žinoma lietuviška gastronomijos knyga, bet ir pirmoji pakankamai originali
receptų knyga, kuri atspindi pasiturinčių valstiečių gastronominę kultūrą. Juk
XIX amžiaus viduryje išleistos bajoraitės Annos
Ciundziewickos „Gospodyni Litewska“ ir vilnietės Wincentos Zawadskos
„Kucharka Litewska“ atstovauja daugiau dvaro ir miesto kultūrai. Taip pat Liudvikos
Didžiulienės knyga yra ženklas, kad
tuo metu jau buvo susidariusi kritinė masė lietuviškai skaitančių žmonių,
kuriems buvo aktuali gastronominė kultūra. Jau
vėliau, 1907 m. į lietuvių kalbą buvo išversta Wincentos Zawadskos
knyga, pagal šią itin populiarią knygą savuosius laisvus receptų
vertimus pateikė Liudas Gira (1907) ir Lazdynų Pelėda (1911). Tai rodo, kad
lietuviškai kalbančioje ir skaitančioje visuomenėje atsirado šeimininkių,
kurios nori tobulėti ne tik perimdamos receptus ir patirtį iš savo giminaičių
ir kaimynių, bet ir skaitydamos knygas. Tad Liudvikos Didžiulienės knyga yra
kūrinys, kuris atvedė lietuvių kalbą į gastronomijos pasaulį. Drįsčiau panaudoti metaforą, kad tai
savotiškas Martyno Mažvydo „Katekizmo“ atitikmuo Lietuvos gastronomijos
kultūros istorijoje.
Na, o Lietuvos Gaspadinės gimimo dieną galėtume paminėti
pasigamindami tokius pietus, kuriuos ji ruošdavo Mintaujoje (dab. Jelgava,
Latvijoje) išnuomotame name įkurtame lietuvaičių, besimokančių Mintaujos
gimnazijoje, bendrabutyje. 1896 metų rugsėjo 26 dienos Liudvikos Didžiulienės-Žmonos laiške skaitome: „...pietum – gardūs burokėliai su aviniena, mėsą pavirinus padariau
porcijėles, sudėjus petelnėn ir, pridėjus kiek taukų, svogūnų ir sriubos,
pakepiau krosnyje, sriubon sudėjau rūgštę ir burokėlius, baigiau virinti prie
mėsos bulbienę sausą, bet gardi [buvo], užpilta tuomi pat sosu nuo mėsos...“.
Patiekalų receptus šiems pietums imkime iš kitos, didesnės
apimties nei pirmoji, bet kur kas mažiau originalios (ir čia nemažai nusirašyta
nuo Wincentos Zawadskos) Liudvikos
Didžiulienės-Žmonos knygos „Gaspadinystės knyga, arba, Pamokinimai kaip prigulinčiai
yra sutaisomi valgiai“, išleistos taip pat Tilžėje, tik vėliau, 1913 metais.
Pirmajam patiekalui – burokėlių sriuba su aviena. „Gaspadinystės knygoje...“
randame du potencialius receptus: „Sriuba su avikiena“ ir „Sriuba su kiauliena“. Kadangi iš
laiško žinome, kad sriuba buvusi su burokėliais ir rūgšti, naudosimės antruoju
receptu, tik, vietoje kiaulienos, dėsime avieną: „...taigi, reikia prikaisti rugšties per pusę su vandeniu; jeigu
matytus rugštoka, pridėti daugiaus vandens; kaip tik pradeda virti, įdėti
gražios mėsos, šviežios <...> dėti druskos, lauro arba lapeliu, truputį
cielų pipirų, keletą cielų cibulių galvelių, kurias išvirųs reikia išmesti.
Kaip jau mėsa apminkštės, įmesti smulkiai supjaustytų, pirmiau apšutintų,
saldžių batvinių, paplakti kvietiniais miltais ir, da pridējus gerą stiklą
grietinės, užvirinti ir nešti ant stalo....”. Kaip jau supratote, išvirusi mėsa
išimama iš sriubos dar prieš įdedant burokėlius. Pagal Liudvikos Didžiulienės
laišką – burokėlių rasalas (rūgštelė) taip pat buvo pilama jau išėmus mėsą.
Taip daryta, turbūt, dėl to, kad mėsa neįgautų raudonos, burokėlių spalvos.Tad
pradžioje mėsa verdama vandenyje su prieskoniais ir svogūnais, po to išimama ir
į sriubą supilamas rašalas ir burokėliai, o galiausiai „uždaroma“ miltais ir
grietine. Antrajam patiekalui – krosnyje patroškinta aviena
su bulvėmis. Mėsa ruošiama taip: „...kiekviena gaspadinė gal moka, patumus
pečiun ir patepdama sviestu ar taukais iškepti kepsnį, bet aš čia noriu
pasakyti, kaip ją pagardinti <...> ant keturių svarų mėsos pajimti
rugščios smetonos (grietinės) pusantro stiklo, sviesto šaukštą [Liudvika laiške
rašė, kad dėjo taukų], vandens samtį [laiške Liudvika rašė, kad naudojo
sultinį, kuriame virė mėsa], supilti tą visą rundelin ir sudėti plyskeliais
supjaustytą mėsą <...> ir šutinti, kolei pasidarys buvusiosios sriubos
per pusę mažiau, kiek prikaista. Sutinant pridėti truputį druskos, pipirų,
įpjaustyti petruškų arba žalių cibulių (laiškų)...“. Garnyrui – virtos bulvės,
aplietos padažu, kuris susidarė greta troškinamos mėsos.
Liudvika
Didžiulienė laiške nieko nemini apie jokį desertą, bet juk mūsų pietūs –
gimtadienio pietūs. Tad šiek tiek paimprovizuokime. Vienas iš egzotiškiausių „Gaspadinystės knygos...“
desertų receptų yra „Bobutė su šepronais“: „...atmieruoti kvortą kiaušinių
sumušus drauge su baltymais, kvortą pieno apšildyto, sviesto šildyto stiklynę,
miltų tiek, kad tešla nebutų pertiršta; išmaišius viską, pridėti miltų [turėtų būti mielių] stiklinę, truputį druskos ir pastatyti kad pasikeltų. Kaip jau gerai pasikels,
pridėti: stiklinę cukraus, pusę svaro begrudžių razinkų, šepronų, kurie
geriausiai pilti ant svarbumo sidabro pinigų, ir teip, kiek atsveria 15
kapeikų, tai čion tiek pakaks. Šepronus sutaisyti geriausiai tokiu budu:
dvejetą valandų prieš minkymą pyragų užpilti šepronus taurele stiprios
degtinės, pastatyti pečiun, kad pritrauktų, tai-gi supylus šepronus tešlon,
pridėti miltų tiek, kad butų gana tiršta, nedaug minkštesnė, kaip paprastiems
pyragams; tešlą gerai sviestu išteptan ir miltais išbarstytan, arba mierelėn
iki pusei; kaip jau pasikels iki pilnumo, statyti pečiun palengva, dabojant,
kad nesukratytum...“. Tiems, kas dar nesupratote, patikslinu, kad „šepronais“
yra vadinamas šafranas.
Labai ačiū už įdomų tinklarštį. Jau kelintą dieną jį skaitinėju ir pagalvojau, kad norėčiau pabandyti iškepti šitą "Bobutę su ševronais". Bet ar aš gerai supratau, kad šiame sakinį vietoj miltų turėtų būti mielės: "išmaišius viską, pridėti miltų stiklinę, truputį druskos ir pastatyti kad pasikeltų". Man čia jų labai trūksta, tad galvoju, kiek jų reikėtų.
AtsakytiPanaikintiLaba diena, Agne,
Panaikintiačiū Jums už gražius žodžius ir PUIKŲ pastebėjimą. Originale yra miltai, bet, akivaizdu, kad tai pačios Liudvikos ar spaustuvininko klaida. Taip, čia turi būti mielės.
Linkėdamas skanios "Bobutės su šepronais"
Rimvydas