XVI amžiaus istorinėje gastronomijoje žalios (termiškai
neapdorotos) daržovės nebuvo labai mėgiamos. Esą, žolę ėda tik gyvuliai, o
kultūringas žmogus turįs valgyti virtą, keptą ar troškintą maistą. Tačiau,
nepaisant tokių nuostatų, žalėsiai vis gi buvo valgomi. Tiesa, dažniausiai,
mums kiek neįprastais būdais: pietų pabaigoje, desertui arba gydomaisiais
tikslais. Štai 1596 metų balandžio 28 dieną pas Radvilas pietums apsilankę
svečiai, jų pabaigoje buvo pavaišinti apelsinais, desertiniais obuoliais ir
kriaušėmis, žaliosiomis citrinomis bei įvairiomis salotomis. Tuo tarpu gydomųjų
salotų receptų ne vieną randame XVI amžiaus Lietuvoje ir Lenkijoje žinomose
medicinos knygose ir augalų kataloguose. Lenkijos gastronomijos istorijos
tyrinėtojas Jarosławas Dumanowskis nemažai jų surinko knygoje „Staropolskie
przepisy kulinarne“. Šiandien galime išbandyti vieną jų – padedantį nuo karščio
sukeltų negalavimų ir širdį stiprinantį. Suprantu, ši vasara mūsų karščiais dar
nelepina. Bet, vis dėl to, istorinėje gastronomijoje buvo žinoma, kad vasarą
organizme išsiskiria daugiau tulžies ir tai skatina „vidinio karščio“
padidėjimą organizme. Tad, net jei tikro karščio nesulauktumėme, šios salotos
padės mažinti bent jau „vidinį karštį“.
Salotų receptas yra pateiktas 1534 metais Krokuvoje išleistoje Stefano Falimirzo knygoje „O ziolach y o moczy gich, o paleniu wodek z zioł, o oleykach przyprawianiu, o rzeczach zamorskich...“: „...salotos gaminamos iš petražolių, paprastųjų pankolių su paprastuoju rėžiuku, su vaistine agurkle, su salotomis, actu ir alyvuogių aliejumi pagardinus ir šiek tiek pasūdžius...“.
Salotų receptas yra pateiktas 1534 metais Krokuvoje išleistoje Stefano Falimirzo knygoje „O ziolach y o moczy gich, o paleniu wodek z zioł, o oleykach przyprawianiu, o rzeczach zamorskich...“: „...salotos gaminamos iš petražolių, paprastųjų pankolių su paprastuoju rėžiuku, su vaistine agurkle, su salotomis, actu ir alyvuogių aliejumi pagardinus ir šiek tiek pasūdžius...“.
Ačiū jums, kad esate, už tai ką darote. Labai džiaugiuosi jumis radusi, nes pati esu mėgstanti maistą ir virtuvę, o taip pat istoriją. Gražvyda
AtsakytiPanaikintiAčiū jums, Gražvyda
AtsakytiPanaikinti