Adventas tradicinėje
virtuvėje yra pasninko laikas. Šiuo metu mažiau valgoma arba
visiškai atsisakoma mėsos, senovėje buvo nevalgomi net kiaušiniai
ir pieno produktai. Žinoma, Tarpukaris jau ne XVIII a., pieno
produktai pasninko metu nebebuvo laikomi „nuodėme“. Tačiau –
tai vis tiek savotiškas iššūkio metas ne vien valgytojams, bet ir
šeimininkėms. Tad nenuostabu, kad Tarpukario Lietuvos spaudoje
rasime ne vieną patarimą, kaip Advento laike gardžiai valgydinti
šeimyną.
Šiandien pavartykime
Tarpukario Lietuvių katalikių moterų draugijos leistą mėnesinį,
visuomenės kultūros, moterims skirtas laikraštį „Moteris“.
Šio leidinio 1937 metų 12 numeryje randame J. Bitinaitienės
siūlomus „Pasninko pietus“: duoninę sriubą pirmajam
patiekalui, grietinėlės kremą – trečiajam, o antrajam –
pakankamai įdomų silkių patiekalą – savotišką silkių ir
bulvių „lazaniją“ – „Silkių užkepimą“. Kas norite –
galite išbandyti.
„5-6 silkes išmirkyti,
nulupti, išimti kaulus, supjaustyti į 4 dalis. Bulves su lupynom
išvirti atskirai, nulupti supiaustyti apskritais gabaliukais, į
emaliuotą dubenį. Dėti eilę bulvių, eilę silkių ir bulvėmis
užbaigti. Ant viršaus užpilti tokiu padažu: 2 šaukštus sviesto
išlydyti, į karštą sudėti 3 svogūnus supiausčius ritinėliais,
pakepinti, pridėti 1 šaukštą miltų, truputį pipirų, pusę
litro rūgščios grietinės, užvirinti ir užpilti ant anksčiau
paruoštų bulvių ir silkių. Kepti karštoje orkaitėje apie 1 val.
laiko. Duodame į stalą su tuo pačiu indu, kuriame kepė.“
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą