Kalbėdami
apie Lietuvos gastronomijos istoriją prisimename ne vien didikus, žymius
virėjus ar gastronomijos knygų autorius, bet ir lietuviškai
spaudai nusipelniusius žmones. Viena ryškiausių tokių asmenybių buvo Petras
Vileišis (1851-1926). Paprastai jį žinome kaip verslo, mokslo ir politikos
veikėją: tiltų inžinierius, vienas
turtingiausių lietuvių verslininkų, nemenkai finansavusių tautinio atgimimo
judėjimą, o taip pat lietuviškų knygų spaustuvės ir knygyno savininkas,
vertėjas, vienas Didžiojo Vilniaus Seimo iniciatorių ir Lietuvių
mokslo draugijos steigėjų, pirmojo legalaus lietuviško dienraščio –
„Vilniaus žinių“ redaktorius ir leidėjas...
Tačiau, Petras Vileišis įnešė savo indėlį ir į Lietuvos
gastronomijos istoriją. Ne, jis nebuvo gastronomijos knygų autoriumi, tačiau
jis mylėjo savo kraštą ir siekė Lietuvos kaimo modernėjimo. Tuo tikslu vertė,
rengė, leido ir „Vilniaus žinių“ knygyne prekiavo ūkininkavimo pamokymų
knygelėmis įvairiomis temomis. Kone kiekvienoje jų rasime vieno ar kelių
patiekalų receptus. Štai knygelėje „Karvės ir nauda iš jų“ (1905 m.) rasime Tilžioniško sūrio
receptą, knygelėje „Sodnas, apynei ir bitys” (I leidimas 1885 m.) – midaus
receptą, knygelėje „Karvės ir pienas“ (1892 m.) – modernius sviesto, sūrio,
grietinės receptus, o dar buvo knygelės „Pienininkystė“, „Trumpas vadovėlis
sviestininkystės“, straipsnis „Užlaikymas šviežių medžių vaisių“...
Petro Vileišio pateikiami receptai, dažniausiai, nėra
originalūs, jie išversti iš kitų kalbų. Ne visi jie buvo realiai įgyvendinami
ano meto valstiečių (ypač skurdesniuose) ūkeliuose. Tačiau, tai buvo
neabejotina gerųjų idėjų sklaida, pasiekusi daugybę žmonių (knygelių tiražai
vidutiniškai siekdavę 3000 egz.). Kad ir Tilžioniškas (Tilsiter) sūris –
šiaurietiška ementalio atmaina, sukurta Mažojoje Lietuvoje imigrantų iš
Šveicarijos (Tilžės sūrio receptūrą
1840 m. pirmą kartą užrašė ponia Westpfahl) ir šiuo metu įtrauktas į Europos
Sąjungos „Saugomų geografinių nuorodų registrą“ kaip vokiškas „Holsteiner Tilsiter“. Pagal Petro Vileišio
pateikiamą receptą “...pienas [Tilžioniška sūriui] turi buti šviežus, ne
sugyžęs ir ne surugęs, geriausiai tuojau kaip pamilžtas, tada supiltas į
virdulį arba katilą ir iki 28 gradų reumuro užkaitintas. Užkaitinus reikia
įpilti ant 100 literių pieno vieną gramą surio sutrauktojo (Käselap), surių
sutrankintojas perkasi aptiekose ir yra smulkus milteliai iš išrugų cukoriaus
padarytas, kuris tur buti į literį šalto vandens praskiestas, teip gi drauge į
tą vandenį reikia įpilti ant 100 literių pieno vieną tijos arba arbatos
šaukštelį surių parvo, kuris teip jau aptiekose gaunamas bei gerą saują druskos
ir tą viską permaišius reik įpilti į atkaitintą pieną. Tada ugnį užgesinti iki
pienas bus sutrauktas. Kada pienas jau sutrauktas, reikia pradėti ji su tam
tikra lazdute maišyti, iki surinios dalis bus gerai kietos ir smulkios kaip
geri žirniai, prie to viso reikia pieną iki ant 35 lig 38 gradų reumuro
sušildyti, nes šeip suris nepastoja kietas ir pasileis arba bus minkštas. Tada
su rėčiu arba resvu audeklu išgriebsi surines dalis ir supilstysi į formas,
kurios bus iš medžio padaryti kubilėliai, vienos pėdos aukšti ir lygiai teip
platus, į šonus ir dugna reikės išgražinti skylutes, teip dideles, kad suris
neišbėgtu bet tiktai išrugos. Vienok pirmu sykiu formą dedant gerai įtiesti
resvą audeklą. nes reikiant išimti surį dėl pavartymo, gali kraštai nutrupėti.
Kelis kartus pavarčius formoje surius, iki atvėstant, galima surius įsudyti, ir
sudėti sklėpe ant lentų. Reik saugoti nuo sauso vėjo ir šilumos, o žiemoje ir
nuo šalčio. Sudyti reikia kokius 5 ar 6 sykius, o tai tiktai šonus bei viršu, tą pusę,
kuri ant lentos guli nereikia su druska
apiberti. Antru kartu sudant reikia suri apversti ir vėl tiktai viršutinę pusę
bei šonus apsudyti. Po įsurėjimo prasideda nokinimas, kurs tęsesi per tris
mėnesius. Reikia kas antrą dieną su drusknotu vandeniu suvilgyti, ir vis teip
kaip sudant, tą pusę kuri ant lentos gulėti tur nereik suvilginti, tiktai
viršuj gulinčią bei šonus, ir kas kartą be apvilginant reik vis apversti. Taip
po 45 kartų vilginimo, suris buva išnokęs ir yra gražus pažiurėti o labai
skanus valgyti....“.
Tisiter rūšies sūriai XIX amžiuje buvo mėgiami Lietuvoje ir gaminami ne viename dvare, tarp jų, ir Elizos Irenos Komorowskos manufaktūroje, Kavoliškyje.
Tisiter rūšies sūriai XIX amžiuje buvo mėgiami Lietuvoje ir gaminami ne viename dvare, tarp jų, ir Elizos Irenos Komorowskos manufaktūroje, Kavoliškyje.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą