2014 m. vasario 28 d., penktadienis

Užgavėnėms artėjant

Užgavėnės žymi eilinio laiko tarp Kalėdų ir Velykų pabaigą: po šios šventės prasideda pasninko laikas – Gavėnia, ženklinantis naujo Velykų ciklo pradžią. Tai nėra bažnytinė šventė. Jos tradicijos daugiau sietinos su prigimtinei kultūrai būdingu religingumu - ši diena siejama su žiemos pabaiga ir yra skirta linksmybėms. Iš istorinių šaltinių žinome kelias Užgavėnių šventimo Lietuvoje tradicijas. Šiais laikais populiariausioji – liaudiškoji, būdinga kaimo kultūrai. Tačiau, šią dieną atgydavo ir miestai. XVII-XVIII amžiaus Vilniuje linksmybių iniciatoriais būdavo Universiteto studentai.
Neatskiriamas Užgavėnių elementas yra blynai. Tad šiai dienai artėjant siūlau pasigaminti lietinių su įdaru pagal XVII amžiaus Radvilų virėjo receptus. Nustebsite – ar Radvilos valgė lietinius? Į šį klausimą turime atsakyti teigiamai. Lietiniai yra ypatinga blynų rūšis – ploni, lyg popierius. Tokiems blynas reikalingi labai smulkūs, pikliuoti miltai, kurie XVII-XVIII amžiuje buvo labai brangūs. Siūlomi įdarai – egzotiški (ir ne mažiau brangūs).
Taigi, tikiuosi, kad iškepti lietinius mokate, tad iškart griebkimės įdaro. Pirmasis įdaras yra manų košė su razinomis ir cukrumi. Tačiau tai nėra mums įprastos manų kruopos. Tai – paprastosios monažolės (glyceria fluitans) sėklos. Sėklas išverdame kad būtų birios, pagardiname razinomis ir cukrumi, supilame į dubenėlį ir ataušiname. Tada dedame įdarą į lietinius, suvyniojame. Lietinius sudedame į karščiui atsparų indą. Tada imamės padažo: išplakame pusė kvortos (apie 0,4 litro) saldaus pieno su 4 kiaušiniais, trupučiu ruginukės (ar brendžio) ir šiek tiek cukraus. Padažu užpilame lietinius, indą uždengiame dangčiu ir pašauname į krosnį ar orkaitę. Pagamintas patiekalas tiekiamas ant stalo tame pat inde, kuriame buvo iškeptas.
Antrasis įdaras – piene virti ryžiai su migdolais ir cukrumi. Išvirkite piene ryžius (geriau, kad jie išliktų birūs). Kol ryžiai dar karšti, įmaišykite sviesto, trintų migdolų, cinamono, cukraus. Ryžiams praaušus įmuškite kiaušinį ir gerai viską išmaišykite. Tada dedame įdarą į lietinius, suvyniojame. Šiuos lietinius reikia ne kepti, o virti piene su cukrumi. Taigi, sudedame juos į karščiui atsparų indą, užpilame pieno, užbarstome cukraus ir patroškiname. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą