Pirmoji diena po Užgavėnių katalikų
kalendoriuje vadinama Pelenų diena. Nuo šios dienos prasideda Velykinis
pasninkas – Gavėnia. Pasninko valgiai turėjo savo specifiką: juk negalima
valgyti mėsos ir pieno produktų. Lenkų satyrikas Hiacyntas Przetockis 1653
metais savo ketureilių rinkinyje „Pasninko pietūs arba pramogėlė“ pastebėjo,
kad „...lietuviškas skonis yra kopūstai su grybais, Vilniuje jie tiekiami į
stalą, bet Lenkijoje grybai miške, o kopūstai – darže, ir viename dubenėlyje
netinka...“.
Nepaisant ironiško ketureilių tono, šis
autorius puikiai atskleidė vieną iš svarbių LDK virtuvės specifinių bruožų –
kultūrinių augalų ir miško gėrybių maišymą viename patiekale. Taigi, Gavėniai
prasidėjus pasigaminkime patiekalą su grybais ir kopūstais pagal senovinį,
etnografinį receptą. Patiekalui naudojami džiovinti grybai, rauginti kopūstai
ir svogūnai. Grybai užplikomi verdančiu vandeniu, kad vėl taptų minkšti.
Suminkštėję ir (jei reikia) gabalėliais supjaustyti grybai troškinami su
raugintais kopūstais. Tuo metu aliejuje pakepinami pjaustyti svogūnai ir
supilami į tą patį troškinimo puodą. Išmaišoma, pagardinama druska ir
juodaisiais pipirais, dar kiek patroškinama (kad kopūstai taptų minkšti) ir
tiekiama ant stalo. Jei patiekalą gaminate ne pasninko dienomis, tuomet
svogūnus galite kepinti svieste ar su spirgučiais.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą