Geltonos spalvos maisto „vertinimas“
yra būdingas LDK kulinarinės kultūros bruožas, puikiai žinomas net XX amžiaus
virtuvės tradicijose. Esą, geltonos spalvos maistas (tešla, košė) yra
pranašesnis nei toks pat baltos spalvos maistas. Toks požiūris yra siejamas su
viduramžių kultūroje geltonai (aukso) spalvai teikiama simboline reikšme bei
išskirtiniu kulinarinio paveldo objektu – bene brangiausiu istorinės virtuvės
prieskoniu – šafranu.Prieskonių gausa buvo vienu
svarbiausių gotikinės virtuvės bruožų ir neabejotinas „karalius“ čia buvo
šafranas. Viduramžių kultūroje turto demonstravimas liudijo šeimininko galią, o
intensyvią geltoną spalvą suteikiantis brangusis šafranas buvo ryškiausias ant
stalo demonstruojamos „galios“ įrodymas. O toliau jau turime kultūrinę
„grandinę“, kur šafranas reiškia galią, geltonas maistas rodo, kad jame dėta
šafrano, taigi geltonas maistas yra aukšto statuso ženklas. Ir visai nesvarbu,
kad, tarkime, koldūnų tešlos geltonumas yra išgautas kiaušinių tryniais. Geltonas
maistas yra tiesiog „karališkas“ maistas.
Šafranas - tai kroko žiedų purkos. Sakoma, kad vienam kilogramui šafrano
išgauti reikia iki pusės milijono krokų žiedų. Kilęs, greičiausiai, iš Artimųjų arabiškųjų Rytų (arabiškais
šafrano pavadinimas reiškė geltoną spalvą). Bene seniausi šafrano paminėjimai
Lietuvos virtuvėje žinomi iš Vytauto korespondencijos ir Jogailos sąskaitų
knygų. Štai 1394 metais Jogailai buvo nupirkta apie 60 kilogramų pipirų ir tik
50 gramų šafrano. Šio prieskonio kainos
Lietuvoje buvo aukštos, bet ne „kosminės“. Pavyzdžiui, XV-XVI amžių sandūroje,
Aleksandro laikais už maždaug 30 kilogramų šafrano mokėta maždaug tiek pat,
kiek už vieną paprastą žirgą. XVIII amžiuje Radvilų dokumentuose 1
svaras šafrano kainavo maždaug tiek, kiek 160 svarų veršienos. Lietuvos
virtuvėje XIV-XVIII amžiais šafranas naudotas visiems patiekalams: mėsai,
žuviai, padažams, košėms, saldėsiams, gėrimams... Tik XVIII amžiaus antrojoje
pusėje jis tapo nebemadingu.
Prisimindami
anuos, „senus-gražius“ laikus pasigaminkime XVII amžiaus „keptos košės” su
šafranu: „...paimk smulkių grikių kruopų, užpilk pienu, įdėk kiaušinių trynių,
šafrano, cukraus, cinamono, rožių vandens, smulkių razinų – tegul visa tai išverda;
paskui, uždenk dangteliu, užpilk žarijomis, tegus kepa iš viršaus, kad dugnas
nepridegtų...”. Šiais laikais galima tiesiog šią košę išvirti puode ar
išsikepti orkaitėje.
O aš vis galvodavau kokie prieskoniai yra panaudoti, kad patiekalai įgauna tokią gražią gelsvą spalvą. Dabar žinosiu, kad tai šafrano dėka. Reikės būtinai įsigyti šio prieskonio.
AtsakytiPanaikinti