2014 m. gruodžio 10 d., trečiadienis

Tarpukario Lietuvos pasninko patiekalai

Adventas tradicinėje virtuvėje yra pasninko laikas. Šiuo metu mažiau valgoma arba visiškai atsisakoma mėsos, senovėje buvo nevalgomi net kiaušiniai ir pieno produktai. Žinoma, Tarpukaris jau ne XVIII a., pieno produktai pasninko metu nebebuvo laikomi „nuodėme“. Tačiau – tai vis tiek savotiškas iššūkio metas ne vien valgytojams, bet ir šeimininkėms. Tad nenuostabu, kad Tarpukario Lietuvos spaudoje rasime ne vieną patarimą, kaip Advento laike gardžiai valgydinti šeimyną.
Šiandien pavartykime Tarpukario Lietuvių katalikių moterų draugijos leistą mėnesinį, visuomenės kultūros, moterims skirtas laikraštį „Moteris“. Šio leidinio 1937 metų 12 numeryje randame J. Bitinaitienės siūlomus „Pasninko pietus“: duoninę sriubą pirmajam patiekalui, grietinėlės kremą – trečiajam, o antrajam – pakankamai įdomų silkių patiekalą – savotišką silkių ir bulvių „lazaniją“ – „Silkių užkepimą“. Kas norite – galite išbandyti.
„5-6 silkes išmirkyti, nulupti, išimti kaulus, supjaustyti į 4 dalis. Bulves su lupynom išvirti atskirai, nulupti supiaustyti apskritais gabaliukais, į emaliuotą dubenį. Dėti eilę bulvių, eilę silkių ir bulvėmis užbaigti. Ant viršaus užpilti tokiu padažu: 2 šaukštus sviesto išlydyti, į karštą sudėti 3 svogūnus supiausčius ritinėliais, pakepinti, pridėti 1 šaukštą miltų, truputį pipirų, pusę litro rūgščios grietinės, užvirinti ir užpilti ant anksčiau paruoštų bulvių ir silkių. Kepti karštoje orkaitėje apie 1 val. laiko. Duodame į stalą su tuo pačiu indu, kuriame kepė.“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą