2015 m. sausio 23 d., penktadienis

Sveika gyvensena pagal Teodorą Zawackį I

Ieškodami gastronomijos istorijos šaltinių, turime atkreipti dėmesį į senuosius ūkininkavimo vadovėlius, kuriuose pateikiama daug senosios virtuvės mėgėjams naudingos medžiagos. Ypač įdomūs tie, kurie buvo išleisti XVI-XVII amžiais lenkų kalba ir žinomi visoje Abiejų Tautų Respublikoje. Ne vienas jų buvo savo laikmečio bajoro ar dvaro ekonomo parankine knyga, o juose pateikiamos žinios veikė to meto žmonių gyvenimus. Šiandien pakalbėsime apie vieną tokių vadovėlių – 1616 metais Krokuvoje išleistą Teodoro Zawackio „Memoriale Oeconomicum...“ ir tik vienu – sveikos gyvensenos – aspektu.
Teodoro Zawackio sveikos gyvensenos aprašymas yra grindžiamas nuo Antikos laikų Europoje populiaria keturių kūno skysčių (humorų), atitinkančių keturis pasaulio elementus, teorija. Pagal  ją žmogaus kūne yra kraujo  (jis atitinka orą), geltonosios tulžies („chole“, kuri atitinka ugnį), vandenį atitinkančios flegmos ir juodosios tulžies („melan chole“, atitinkančios žemę).  Anot to meto medicinos, sveiko žmogaus kūne turi būti šių skysčių pusiausvyra, o maistas (dieta) yra viena svarbiausių priemonių šiai pusiausvyrai palaikyti. Kadangi kiekvienas šių skysčių atitinka vieną iš keturių metų laiku (kraujas – pavasarį, geltonoji tulžis  – vasarą, juodoji tulžis – rudenį, o flegma – žiemą), tai ir maistas, kiekvienu metų laiku turi būti skirtingas, slopinantis vyraujantį skystį ir taip palaikantis visų jų pusiausvyrą.
Kadangi šiuo metu yra žiema, pabandykime panagrinėti šiam metų laikui rekomenduojamą dietą. Anot Teodoro Zawackio, nuo gruodžio 14 d. iki vasario 14 d. žmogaus kūne vyrauja flegma (po vasario 14 d. vyraus kraujas), tad reikia valgyti gerai ir nepadauginti stipriųjų (spiritinių) gėrimų. Mėsa geriau virta, nei kepta. Ji valgoma su aštriais prieskoniais: krienais, garstyčiomis, pipirais ar kitokiais (kurie stiprina geltonąją tulžį). Šiuo metu reikia daugiau fizinio darbo ir galvą dažniau pravėdinti. Nes žiemą labiausiai žmogų puola įvairios galvos ligos. Mat flegmos jėga randasi galvoje, tad žiemą visokių slogų, kosulių, nosies ir kitų panašių ligų netrūksta. Sausio mėnesį valgyti reikia tai, ką nori, tik sūdytos mėsos reikia vengti. Gerti geriausia stiprų baltą vyną, galima jo ir po nakties, nieko nevalgius išgerti. Iš ryto, nieko nevalgius, likus trims valandoms iki valgio galima ir rožių medaus ar rožių konfitiūro suvalgyti, nes šie valgiai stiprina skrandį ir valo jį nuo žiemos drėgmės ir katarų. Arba, vietoje rožių, po nakties, nevalgius galima vartoti imbierą, gvazdikėlius, pipirus ar pan. Šį mėnesį neplauk galvos, laikyk ją šiltai ir saugok nuo skersvėjo ar nakties (šalto) vėjo. Dar šį mėnesį yra naudinga pirtis ir kraujo nuleidimas.
Taigi, XVII amžiaus Radvilų virėjo imbierinė karamelė šiam laikui yra tikrai tinkama: paimk svarą geriausio rudojo cukranendrių cukraus, kaitink jį tol, kol taps tąsus. Įbarstyk pusantro loto gerai nusijoto imbiero miltelių ir medine mentele įmaišyk, kad būtų kaip tiršta tešla. Pašildyk iš naujo, semk šaukšteliu ir dėk ant varinės skardos, o kai sukietės – perkelk ant sieto ir taip keturias ar penkias dienas palaikyk šiltoje pirkioje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą