2016 m. vasario 15 d., pirmadienis

Vasario 16-osios pyragaičiai

Vasario 16-ąją minime Lietuvos Nepriklausomybių dieną. Rašau „Nepriklausomybių“, nes tą dieną prisimename net dvi: 1918 metų ir 1949 metų Nepriklausomybės Deklaracijas.  Pirmoji buvo įgyvendinta, o antroji liko deklaracija, bet ne mažiau svarbia (ypač šiandieninių informacinių karų kontekste).
Taigi, Vasario 16-oji – Lietuvos Valstybės Gimimo diena. Nepateiksiu gimtadienio torto recepto, bet pasiūlysiu persikelti į XX amžiaus pradžios Vilnių, į Baltojo Štralio cukrainę, virš kurios esančiuose kambariuose tais, 1918 metais, posėdžiavo Lietuvos Taryba. Kaip sako pavadinimas, cukrainė priklausė vokiškos kilmės vilniečių pirklių Štralių šeimai, valdžiusiai dar du – Raudonąjį ir Žaliąjį Štralius dabartiniame Gedimino prospekte. Baltojo Štralio cukrainė buvusi įkurta 1883 metais. Tokį pavadinimą ji gavo dėl interjero – baltos spalvos sienų ir baldų apmušalų. Iš buvusios cukrainės lankytojų prisiminimų žinome apie gardžią kavą, šokoladą (cukrainės savininkas Kazimieras Štralis tarpukario Vilniuje turėjo ir šokolado fabrikėlį), o „...geriausia buvo paskanauti „bobelę“ (lenk. babka), kvepiančią romu ir medumi...“ – rašė tarpukario vilnietis, literatas Alfredas Kolatorius.
Nežinome, kurie Lietuvos Tarybos nariai užkandžiaudavo Baltajame Štralyje? Ką jie užsisakydavo? Tad, jei esate darbštūs ir kantrūs, likite prie jau minėtos „bobelės“ su romu – tai tikrai prašmatnus patiekalas, kuris puikiai tiks šventiniam Vasario 16 stalui. Gaminsime ją pagal tikrą, senąjį,  vilnietišką – Karolinos Bielozierskos – receptą. Jums reikės: 3 stiklinaičių kiaušinių trynių, 1 stiklinaitės tirštos (riebios) grietinėlės, didesniosios dalis stiklinaitės puikiausių mielių ir 6 stiklinaičių kvietinių miltų. Visus šiuos ingredientus reikia plakti 1,5 valandos ir tada padėti šiltoje vietoje kilti. Kai pakils, įdėkite gerai susmulkintą visą muskato riešutą, taurelę gero romo, šaukštelį sauso, sutrinto šafrano, ¾ svaro smulkaus cukraus, 2 stiklinaites lydyto sviesto ir vėl plakite 1,5 valandos. Tada, perpilkite tešlą į sviestu išteptą formą ir padėkite pakilti (tešla turi pakilti du kartus daugiau nei buvo). Po to labai atsargiai (kad tešla nesukristų) įdėkite į krosnį (ar orkaitę) ir tegul kepa, o iškepta – tegul ataušta kepimo formoje. Ataušusią „bobelę“ išimame iš formos, pjaustome gabalėliais ir tiekiame ant stalo.  Jei norite, galite šiuos gabalėlius dar pertepti tokiu mišiniu: smulkiai pjaustytų apelsinų žievelių uogienę sumaišyti su smulkintomis figomis, juodosiomis razinomis, cukatais, datulėmis. Po to pakaitinti gerame prancūziškame vyne su šafranu, citrinos sultimis ir cukrumi (kurių reikia pagal skonį). Jei norite dar įspūdingesnio patiekalo – perteptus „bobelės“ gabaliukus galite „liukruoti“ (dengti glajumi). Glajui reikės ¼ svaro cukraus, vieno šaukštelio romo, pusės citrinos sulčių, kelių grūdelių citrinos rūgštelės.
Gražios Jums Šventės!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą