2013 m. spalio 24 d., ketvirtadienis

Ką valgė ir ką gėrė Vilniaus jėzuitų kolegijos gyventojai prieš 300 metų?

2004 metais Vilniaus Universitetas, minėdamas įkūrimo 425 metų jubiliejų išleido seriją įdomių knygų. Šiandien pasklaidykime vieną jų - praeities kasdieninio gyvenimo pažinimui svarbų šaltinį - Vilniaus jėzuitų kolegijos 1710-1723 metų dienoraštį. Šiame istoriniame dokumente padieniui aprašomas kolegijos gyvenimas. Dienoraštį rašė skirtingi autoriai, tad vieni daugiau dėmesio kreipė akademiniam ar dvasiniam gyvenimui, o kiti žemiškajai jo pusei. Taigi, ką valgė kolegijos gyventojai beveik prieš 300 metų, 1714 metų rugsėjo ir spalio  mėnesiais? Štai rugsėjo 16 dieną kolegijai buvo paaukota achtelis (1/8 statinės, greičiausiai apie 2 litrus ) sviesto, pyragų, kruopų, 7 gorčiai (apie 20 litrų) degtinės, vaisių. Rugsėjo 24 dieną valgyti "įprasti keturių patiekalų pietūs", o rugsėjo 29 diena vakarienei - vien duona. Spalio 15 d. buvę šventiniai pietūs tėvo Daniševo garbei. Šių pietų metu "visiems duota žuvų gelsvame padaže su vienu priedu ir stiklu midaus".  Kad nenusibosčiau pasakodamas senas istorijas, pasiūlysiu šį patiekalą ir pasigaminti pagal autentišką XVII amžiaus pabaigos receptą. Taigi, žuvis gelsvame padaže: paimk žuvį (geriausiai tinka lydeka, karpis, karšis, lynas, tačiau galima imti ir kitokias dideles žuvis, išskyrus ungurius), nuvalyk žvynus, išvalyk vidurius ir nuplauk. Tada žuvį išvirk. Išėmęs iš puodo įdėk į lėkštę, pabarstyk druska, smulkintomis petražolėmis ir imkis geltono padažo gamybos. Nupilk į dubenėlį šiek tiek sultinio, kuriame virė žuvis, įdėk virtų svogūnų tyrės, gali dar įpilti šiek tiek sultinio, kuriame virė svogūnai. Tada įdėk šafrano (jis padažą nuspalvina geltonai), pipirų, imbiero, muskato riešutų, žaliųjų citrinų sulčių ir druskos pagal skonį. Jei nori - padažą pakaitink. Jei padažas per tirštas - įpilk sultinio, kuriame virė žuvis. Paruoštu padažu užpilk virtą žuvį ir patiek ant stalo.

2 komentarai:

  1. Atsiprasau, kad is Kindle nelietuviskom raidem rasau. Ar galejo vienuoliai tureti safrano?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Laba diena, Lola,

    taip, šafranas yra vienas seniausių aukštosios virtuvės prieskonių. Lietuvoje žinomas dar Jogailos ir Vytauto laikais.

    R. Laužikas

    AtsakytiPanaikinti