Ar norėtumėte
šiandien pietums torto? Greičiausiai atsakysite, kad tortas netinka pietums -
tai tik desertas. Ir būsite teisūs. Šių laikų žmonės, išgirdę žodį “tortas”,
paprastai įsivaizduoja sluoksniuotą pyragą. Tačiau renesanso epochoje buvo
visiškai kitaip...
Torto pavadinimo
ištakos siekia lotynų kalbą, kur žodžiu „torta“ buvo vadinamas apvalios
formos duonos kepalas. Panašia prasme šis žodis buvo vartojamas viduramžių
Ispanijoje, Italijoje, Portugalijoje (Prancūzijoje panašus patiekalas vadintas
paštetu). Viduržemio jūros regiono šalyse tortai tapo neatskiriama vietos
virtuvės dalimi. XVI amžiaus pradžioje Viduržemio jūros virtuvė įsiveržė į mūsų
šiaurietiškos gastronominės kultūros erdvę. To kaltininkė – Milano
kunigaikštytė Bona Sforca, ištekėjusi už Žygimanto Senojo ir 1518 metais tapusi
Lietuvos didžiąja kunigaikštiene bei Lenkijos karaliene.Viena iš šio
laikotarpio inovacijų buvo itališkieji tortai – tešlos kepiniai su įdaru, ilgam
įsitvirtinę lietuviškoje virtuvėje. Bene seniausias, žinomas, lotyniškojo torto
pavadinimo vertimas į lietuvių kalbą mus pasiekia iš Konstantino Sirvydo 1642
metų žodyno, kuriame šis patiekalas vadinamas lietuvišku žodžiu „karwoius“.
Tortų privalumas yra tas, kad jie – vienas
kūrybingiausių patiekalų, kurių pagrindą sudaro tešlos formoje iškeptas įdaras.
Jei įdaras mėsiškas – tortas bus mėsiškas, o jei įdaras saldus – ir tortas bus
saldus. Šiandien pristatomas torto įdaro receptas yra paimtas iš seniausios
Lietuvoje kulinarijos knygos, XVII a. pabaiga datuojamų Radvilų virėjo užrašų.
Torto apvalkalą galima daryti iš sluoksniuotos, bemielės tešlos, kurios yra mūsų prekybos
centruose. Šią tešlą reikia iškočioti ir torto formoje padaryti iš jos dubenį
įdarui. Radvilų virėjo knygoje rasime kaštainių įdarą: „išvirk svarą kaštainių, nulupk
ir smulkiai supjaustyk; paimk jautienos lajaus tiek, kaip du vištos kiaušiniai
[šiais laikais rekomenduočiau imti sviesto]; įmušk 6 kiaušinius, įdėk cukraus,
cinamono, muskato riešutų ir sumaišyk; pripildyk šio įdaro paruoštą tešlos
formą, pakepink truputį, tada viršų pabarstyk cukrumi su cinamonu ir iškepk iki
galo“.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą