Vasario
16 d., Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, prisiminkime bene pirmosios
kulinarijos knygos lietuvių kalba autorę – Liudviką Didžiulienę-Žmoną. Kilusi
nuo Anykščių, ji 1896 metais apsigyveno Mintaujoje (dab. Jelgava, Latvijoje).
Tenai Liudvika išsinuomojo namą, kuriame įrengė moksleivių bendrabutį, tapusį
lietuvių moksleivių centru. Šiame bendrabutyje gyveno ir Lietuvos Tarybos (1918
metais paskelbusios Lietuvos nepriklausomybę) pirmininkas Antanas Smetona.
Šventės
proga pasigaminkime pyragą pagal Liudvikos Didžiulienės-Žmonos receptą,
pateiktą jos 1893 metų knygoje „Lietuvos gaspadinē, arba Pamokinimai kaip
prigulincziai suvartoti Dievo dovanas“. Nežinome ar šiuo pyragu vaišinosi
Antanas Smetona, bet Jūs tikrai galite juo pasivaišinti.
Receptas vadinasi Pyragai paprastieji. Recepto
kalba netaisyta. Suszildžius gorczių (apie 3 litrus) pieno, įpilti
rėčkelėn, pridėti szauksztą druskos, praauszinti, kad nebutų sziltesnis už
szviežiai pamilžtą pieną; tada pilti miltus (kvietinius) ir maiszyti palengva:
Teszla teesti netirsztesnė, kaip raguoliams; pridėti stiklą tirsztų mielių,
(sausų mielių užtenka trijų lutų (apie 40 g)). Iszmaiszyti gerai ir,
apdengus, pastatyti. Po dvejatos adynų (valandų) pažiūrėti: jeigu jau
gerai pasikėlė, iszplakti gerai su ranka, pridėti stiklą cukraus, asztuonius
kiauszinius, du szauksztu sviesto, o miltų pilti tiek, kad teszla pasidarytų
tirszta, bet nelabai kietair minkyti toliai, koliai teszla visiszkai nuo rankų
atszoks.Iszminkius taip, pastatyti vėl, kad pasikeltų. Po pusės adynos
pasikels; tada pakurti peczių ir daryti bandas, dedant ant skauradų, skardų
(blekių), arba popierių, iszteptų sviestu ir pabarstytų miltais; laikyti taip,
koliai peczius pasikurins: tada patepti iszplaktu kiausziniu kiekvieną bandelę
ir įstatyti pecziun. Juszkos ir pecziaus nereikia tuojai uždengti, bet
lukterti, koliai pyragai pasikels. Uždengus peczių, po pusės adynos mažosios
bandelės bus gatavos, o didesnėsės reikia dar pusę adynos palaikyti; kaip jau
lengvos – išimti. Mūsų laikais toks kepimo būdas reiškia, kad reikia
pradėti kepti nekarštoje orkaitėje, o paskui karštį padidinti.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą