Maisto poveikis žmogaus
organizmui, praeityje, buvo grindžiamas dar Antikos laikus siekiančia keturių
skysčių (dar vadinama – Humorų) teorija. Anot jos, žmogaus charakterio ir
sveikatos pagrindą sudaro keturių skysčių – tulžies (chole), juodosios
tulžies (melan-chole), flegmos (flegma) ir kraujo (sanguis)
– pusiausvyra. Kiekvienas maisto produktas ar patiekalas gali skatinti arba
slopinti konkretaus skysčio išsiskyrimą ir, tokiu būdu, keisti žmogaus sveikatą
ar charakterį.
Jei jau prakalbome apie
meilę, turime ieškoti produktų, kuriems istorinėje virtuvėje buvo priskiriamos
afrodiziakų (pagal meilės ir grožio deivę – Afroditę) savybės. Anot XVI-XVIII
amžių traktatų, tai austrės, artišokai, morkos, garstyčios, anyžiai, dilgėlės,
šalavijai, saldieji žirniai, pistacijos, bazilikai, ropės, sraigės, šokoladas.
Pagal viena iš teorijų su meile siejasi ir pomidoro pavadinimas – esą tai
„meilės obuolys“ („pomo d'amore“). Taigi, jei su savo
mylimuoju ar mylimąja Šv. Valentino dienos vakarą praleisite restorane –
patiekalų pasirinkimas yra pakankamai aiškus.
Na, o
tiems, kurie liks namie, siūlau pašeimininkauti. Žemiau pateikiamas šokoladinio
kremo receptas pagal Jano Szyttlerio 1833 metais Vilniuje (Misionierių
spaustuvėje) išleistą receptų knygą „Gerai pasirengęs virėjas“. Kuchmistro Jano
receptas yra skirtas didelei šeimynai, tad jo siūlomų sudedamųjų dalių kiekius
galite mažinti du, tris ar net keturis kartus. Autentiškas receptas yra toks:
„Sutarkuok vieną svarą (apie 400 g) kakavos pupelių, supilk jį į nedidelį puoduką ir
šildyk ant mažos ugnies, kad išsileistų; nuėmęs nuo ugnies įdėk pusę svaro
cukraus ir dvidešimt kiaušinių trynių; įpilk pusantros kvortos (apie 1,4 litro)
saldžios grietinėlės. Visą tai gerai išmaišęs vėl šildyk ant labai nedidelės
ugnies, kol grietinėlė taps karšta. Pertrink viską per smulkų sietą (kad nebūtų
gabaliukų), ataušink, išplak iki putų (galite naudoti elektrinį plakiklį) ir
patiek ant stalo.”
Kaip saldu! Cukraus nedeciau, o siaip- labai bandytinas.
AtsakytiPanaikintiSveiki, gerbiamas Rimvydai! Šokolado pramonė iki antrojo pasaulinio karo Lietuvoje buvo stipri ir gaminiai žinomi bei vertinti už Lietuvos ribų. Manau bent jau vieno Jūsų blog'o įrašo tikrai nusipelno :), būtų labai įdomų per jus sužinoti ir šokolado pradžią ir vartojimo tradicijas Lietuvoje.
AtsakytiPanaikintiTema verta tyrimo, bet rankos nepasiekia, nes reikia nemažai laiko.
Panaikinti