2014 m. vasario 14 d., penktadienis

Meilės virtuvė

Maisto poveikis žmogaus organizmui, praeityje, buvo grindžiamas dar Antikos laikus siekiančia keturių skysčių (dar vadinama – Humorų) teorija. Anot jos, žmogaus charakterio ir sveikatos pagrindą sudaro keturių skysčių – tulžies (chole), juodosios tulžies (melan-chole), flegmos (flegma) ir kraujo (sanguis) – pusiausvyra. Kiekvienas maisto produktas ar patiekalas gali skatinti arba slopinti konkretaus skysčio išsiskyrimą ir, tokiu būdu, keisti žmogaus sveikatą ar charakterį.
Jei jau prakalbome apie meilę, turime ieškoti produktų, kuriems istorinėje virtuvėje buvo priskiriamos afrodiziakų (pagal meilės ir grožio deivę – Afroditę) savybės. Anot XVI-XVIII amžių traktatų, tai austrės, artišokai, morkos, garstyčios, anyžiai, dilgėlės, šalavijai, saldieji žirniai, pistacijos, bazilikai, ropės, sraigės, šokoladas. Pagal viena iš teorijų su meile siejasi ir pomidoro pavadinimas – esą tai „meilės obuolys“ („pomo d'amore“).  Taigi, jei su savo mylimuoju ar mylimąja Šv. Valentino dienos vakarą praleisite restorane – patiekalų pasirinkimas yra pakankamai aiškus.
Na, o tiems, kurie liks namie, siūlau pašeimininkauti. Žemiau pateikiamas šokoladinio kremo receptas pagal Jano Szyttlerio 1833 metais Vilniuje (Misionierių spaustuvėje) išleistą receptų knygą „Gerai pasirengęs virėjas“. Kuchmistro Jano receptas yra skirtas didelei šeimynai, tad jo siūlomų sudedamųjų dalių kiekius galite mažinti du, tris ar net keturis kartus. Autentiškas receptas yra toks: „Sutarkuok vieną svarą (apie 400 g) kakavos pupelių, supilk jį į nedidelį puoduką ir šildyk ant mažos ugnies, kad išsileistų; nuėmęs nuo ugnies įdėk pusę svaro cukraus ir dvidešimt kiaušinių trynių; įpilk pusantros kvortos (apie 1,4 litro) saldžios grietinėlės. Visą tai gerai išmaišęs vėl šildyk ant labai nedidelės ugnies, kol grietinėlė taps karšta. Pertrink viską per smulkų sietą (kad nebūtų gabaliukų), ataušink, išplak iki putų (galite naudoti elektrinį plakiklį) ir patiek ant stalo.”

3 komentarai:

  1. Kaip saldu! Cukraus nedeciau, o siaip- labai bandytinas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sveiki, gerbiamas Rimvydai! Šokolado pramonė iki antrojo pasaulinio karo Lietuvoje buvo stipri ir gaminiai žinomi bei vertinti už Lietuvos ribų. Manau bent jau vieno Jūsų blog'o įrašo tikrai nusipelno :), būtų labai įdomų per jus sužinoti ir šokolado pradžią ir vartojimo tradicijas Lietuvoje.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tema verta tyrimo, bet rankos nepasiekia, nes reikia nemažai laiko.

      Panaikinti