2014 m. liepos 4 d., penktadienis

Amerikietiški lietuviškosios kulinarijos bruožai

Šiandien yra liepos 4-oji – Jungtinių Amerikos Valstijų Nepriklausomybės diena. Šią dieną prisimenama 1776 metais Filadelfijoje patvirtinta Nepriklausomybės deklaracija, paskelbusi apie 13 kolonijų atsiskyrimą nuo Didžiosios Britanijos. Tokiu būdu, 1776 metų  liepos 4 dieną atsirado nauja valstybė – JAV.
Ieškodami lituanistinių JAV istorijos momentų neabejotinai kalbame apie išeiviją iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės, Rusijos imperijos, nacių, sovietų okupuotos ar nepriklausomos Lietuvos. Mūsų tėvynainiai, galima sakyti, prisidėjo net prie JAV atsiradimo. Plačiai žinoma istorija, kad Tadas Kosciuška buvo vienu JAV Nepriklausomybės karo vadų.
Tačiau šiandienos tema – kulinarijos istorija. XX amžiaus pradžioje ir Tarpukariu JAV buvo išleistos kelios, Lietuvoje menkiau žinomos, kulinarijos knygos, kuriose rasime ne vieną amerikietišką akcentą „...moterims, kurios gyvena prieplaukose – Bostone, New Yorke, Philadelphijoj ir t.t., patartina pabandyti didžiuvės (whale) mėsą. Nors tai vadina didžiuve, iš tikrųjų tai yra gyvulys, kuris tik gyvena vandeniuose...“ – rašoma 1925 metais Vorčesteryje (Masačusetso valstijoje) pasirodžiusiame „Valgių gaminime“.
Liepos 4-osios proga galite pabandyti pasigaminti „Bostono kepsnį“, kurio receptas paimtas iš tos pačios knygos ir kuris yra „labai maistingas ir gali būti vartotas vieton mėsos“. Patiekalui reikės: „2 puodukų virintų šabelbonų [pupelių], 2 puodukų sutarkuoto amerikoniško sūrio, 1 cibulio [svogūno] smulkiai sukapoto, 1 puoduko „skim“ [nugriebto] pieno, duonos trupinių“. Toliau: „...sudėk šabelbonus (gali būti atlikusieji, kepti šabelbonai vietoje virtų) į kapojamą mašinėlę arba taip smulkiai sukapok. Pridėk sūrį, cibulį ir pieną, gerai sumaišyk ir pridėk gana duonos trupinių, kad galėtum padaryti pailgą kepalą. Sudėk į blėta [skardą] (nereikia, kad siektų kraštus blėtos) ir kepk apie 20 minutų, du kartu apliedama su aliejum. Valgyk su tomačių „sauce“ (dažalu)“. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą