Bandydami rekonstruoti seniausius lietuviškus patiekalus
galime pasinaudoti istorinės kalbotyros žiniomis. Žymus lietuvių mokslininkas,
profesorius Zigmas Zinkevičius yra aptaręs net keliolika maisto produktų,
patiekalų, gėrimų pavadinimų, kurie sutinkami rusų kalboje ir siejami su rytų
baltų kalbiniu palikimu. Vienas jų – „ СКАНЕЦ“,
aptinkamas Novgorodo regione ir šiauriau, link Karelijos. Profesoriaus nuomone,
šis patiekalo pavadinimas aiškiai baltiškos (ar net lietuviškos) kilmės,
lietuviškajam žodžiui „skanėstas“, o pats patiekalas yra „varškinis paplotis,
bandelė su varške“.
Kada šis žodis galėjęs patekti į rusų kalbą tiksliai
nežinome. Archeologė Ilona Vaškevičiūtė yra paminėjusi, kad:
„…anksčiausiai suslavėjo
pietinės ir rytinės baltų sritys nuo Pripetės iki Desnos. Dniepro aukštupyje
baltai išnyko apie IX a., Okos baseine baltų salos išliko iki XI a. Polocko bei
Pskovo ruožo baltai, nors slavai čia atsikėlė anksčiausiai, buvo asimiliuoti
dar vėlesniais laikais….“. Novgorodo ir Karelijos regionas buvo viena iš
lietuvių genties puolimo krypčių. Novgorodo tekstuose, parašytuose ant beržo tošies, yra 1075–1100 metais datuojamas įrašas apie Lietuvos žygį į Kareliją. O gal šį patiekalą ir jo pavadinimą proistoriniais laikais
kartu su žemdirbyste iš baltų pirmiau perėmė finougrų gentys ir tik po to ir
finougrų žodis atkeliavo į rusų kalbą?
Tačiau, galime būti pakankamai tikri, kad patiekalo ir jo
pavadinimo perėmimas įvyko pakankamai senais laikais (proistorė ar ankstyvieji
viduramžiai), tad ši, spėjama, rekonstrukcija primena mums tikrai seną ir mūsų
krašte jau išnykusį patiekalą. Lietuvių kalboje net
tokio patiekalo pavadinimo nebeturime. Žodis „skanėstas“ virtęs visiškai
bendriniu, reiškiančiu skanų valgį, skanumyną, gardumyną, o skanėstautoju gali
būti pavadintas smaližius.
Rusų kalbos žodynai teigia, kad patiekalas, vadinamas
žodžiu „сканец“ yra karelų virtuvei būdingas
paplotėlis. Jo receptas – neabejotinai labai archaiškas, būdingas proistorinei
žemdirbiškai kultūrai. Anot žymaus Rusijos gastronomijos istoriko Viljamo
Pochliobkino, „skanėsių“ tešla gaminama iš ruginių ar maišant per pusę ruginių
ir kvietinių miltų. Miltai maišomi grietinėje arba (ekonominis variantas)
rūgpienyje. Vandens dedama labai nedaug. Miltų dedama tiek, kad tešla neliptų
prie rankų. Išminkyta tešla padalijama į nedidelius, vienodo dydžio rutuliukus,
kurių kiekvienas plonai iškočiojamas. Paplotėlio skersmuo turi būti 20-30 cm, o
storis 1-1,5 mm. Iš vakaro reikia būti paruošus įdarą. Tradicinis įdaras – nevirtos smulkios miežinės kruopos, kurios maždaug pusę
paros mirkomos rūgpienyje, sumaišytame su lydytu sviestu. Įdaras turi būti
stipriai pasūdytas. Įdarų gali būti įvairių. Tai, kad „сканец“
žodžiu vadinamas „varškinis paplotis“, rodo, jog vienas galimų įdarų – saldinta
varškė.
Tačiau, grįžkime prie mūsų recepto. „Skanėsis“ yra pusiau
atviras kepinys. Tad įdaras dedamas paplotėlio viduryje, o paplotėlio šonai
lengvai užverčiami iš kraštų, vidurį paliekant atvirą. Literatūroje minima, kad
gali būti užverčiami keturi kraštai, suformuojant rombo formos kepinį ar 6-8
kraštai, formuojant apvalios formos kepinį. Po to viršus yra aptepamas pasūdytu
grietinės ir kiaušinio mišiniu. „Skanėsiai“ kepami nekarštoje krosnyje (šiais
laikais – orkaitėje). Jei ruošiatės „skanėsius“ valgyti karštus, galite atlikti
dar vieną „pieno ritualą“ – maždaug 2 minutėms kiekvieną jų panardinti į
įkaitintą grietinėlę ar įkaitintą pieno ir lydyto sviesto mišinį. Ištraukti iš
skysčio „skanėsiai“ tiekiami į stalą ir valgomi užgeriant ta pačia karšta grietinėle
ar pienu.
Šiame tinklaraštyje jau ne kartą esu kalbėjęs apie rugių reikšmę Lietuvos gastronomijos istorijai. Ne mažiau kalbėta ir apie pieno produktus (ypač išvestinius – grietinę, sviestą), kaip istorinės gastronomijos prabangos elementus. „Skanėsyje“ turime ir vieną ir kitą. Taigi, tai tikras senovinis kunigaikštiškas skanėstas.
Šiame tinklaraštyje jau ne kartą esu kalbėjęs apie rugių reikšmę Lietuvos gastronomijos istorijai. Ne mažiau kalbėta ir apie pieno produktus (ypač išvestinius – grietinę, sviestą), kaip istorinės gastronomijos prabangos elementus. „Skanėsyje“ turime ir vieną ir kitą. Taigi, tai tikras senovinis kunigaikštiškas skanėstas.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą